- "Montako tuntia yleensä tarvitaan, että asia saadaan kuntoon?"

Terapiakäyntien määrän tarpeesta on usein vaikea sanoa mitään ennenkuin on tavannut asiakasta. Kokemukseni pohjalta näyttäisi kuitenkin siltä, että usein kysymyksessä ei ole pelkästään esimerkiksi "erektio-ongelma" tai "päätä särkee- ongelma", sillä niihinhän on lääkkeet.

Monen mielestä jo ensimmäisellä terapiakäynnillä tapahtuu jotain, mikä helpottaa tilannetta, vaikkei vielä suoraan parantaisi ongelmaa. Pelkästään puhuminen asiasta yleensä helpottaa. Samalla voin kertoa miten minä voin asiakasta auttaa ja millaisia menetelmiä voisi kokeilla ongelman helpottamseksi.

Jotkut asiakkaistani, käyvät 2-3 kertaa ja pitävät jonkin aikaa taukoa ja tulevat sitten tarpeen mukaan uudestaan. Toiset haluavat käydä pitempään, varmistaakseen vielä sen, etteivät mahdolliset takapakit pysäytä edistymistä.

Tärkeintä on kuitenkin se, että olet alusta asti sitoutunut terapiaan ja valmis kokeilemaan ehdottamiani menetelmiä.

-"Tutustuttani sivuusi paremmin aloin epäillä, kun huomasin työhistoriasi mm. kristillisessä kasvatustyössä. Minulla ei tietääkseni ole uskontoon liittyviä traumoja, mutta mietityttää, miten kristillinen arvopohja/uskomukset näkyvät terapiassa?"

 - Totta on, että sitähän ei uusi asiakas voi tietää miten kristillinen arvopohja näkyy terapiassa parhaimmillaan tai pahimmillaan tai miten se minun työskentelyssäni näkyy. Minä ainakin suhtaudun asiakkaisiini ainutlaatuisina yksilöinä ja toivoisin, että minuunkin suhtauduttaisiin. 

Monet terapeutit välttelevät kotisivuillaan kertomasta omasta taustastaan, työhistoriastaan tai koulutuksestaan, juuri tästä syystä, että pelkäävät sen karkottavan asiakkaita. Minä toivon, että yhteyttä ottavat juuri ne asiakkaat, jotka kokevat minut sopivaksi.

Ammatillisuus tarkoittaa sitä, että ammattini puolesta, minun täytyy osata ottaa huomioon se, että meillä ihmisillä on erilaisia arvomaailmoja ja ne eivät saa olla hyvän hoidon esteenä. Työssäni kohtaan ihmisiä, jotka todennäköisesti arvottavat elämän toisella tavalla kuin minä. Mutta se ei ole minulle ongelma, niin kauan kun se ei ole asiakkaallekaan ongelma.

Ihmisen arvomaailmalla on kyllä äärimmäisen tärkeä rooli mielenterveydessä ja siksi siitä joutuu usein myös keskustelemaan. Monen mieli on sairastunut siitä syystä, että on joutunut tekemään arvomaailmansa vastaisia asioita, syystä tai toisesta.

Ihmismielelle ei ole hyväksi tehdä asioita, jotka ovat oman arvomaailman vastaisia ja siksi niistä kannattaisi puhua. Myös ajatukset ja uskomukset toistemme arvomaailmasta (myös terapeutin arvomaailmasta) saattavat joskus nousta esteeksi hyvälle terapiasuhteelle, jos joutuu pelkäämään arvostelua tai hylkäämistä.

-"Miten minä löydän hyvän terapeutin?"

Mikä on hyvä terapeutti? On niin monenlaisia terapeutteja kuin on ihmisiäkin. Yksi sopii yhdelle, toinen toiselle. Tärkeintä on, että etsit itsellesi sopivaa terapeuttia, sillä kaikista merkityksellisempänä tekijänä terapian onnistumisen kannalta ei ole terapiassa käytetyt menetelmät vaan terapiasuhteen laatu. Se tarkoittaa mielestäni sitä, että voit olla terapeuttisi kanssa oma itsesi ja kokea, että hänen kanssaan on turvallista ja hyvä olla ja että sinä saat siitä vuorovaikutuksesta itsellesi jotain merkityksellistä. Ja tietenkin luottamus terapeuttiin ja hänen ammattitaitoonsa on myös tärkeä. 

Suosittelisin, että ottaisit vähän selkoa terapeutistasi, googlettaisit ja kyselisit ja miettisit millaisen terapeutin kanssa voisit keskustelun aloittaa. Lisää vinkkejä "hyvän terapeutin" tunnistamiseksi otan mielelläni vastaan sähköpostiini.

Uusimmat kommentit

06.11 | 20:51

Minulta kysytään toisinaan, että onnistuisiko tavata minua esim. Tampere-Helsinki akselilla?
- Kyllä saattaa onnistua, mutta satunnaisesti. Laita minulle sähköpostia 😊

Jaa tämä sivu